Watermark kerää yhteen suuren joukon vapaaehtoisia
Neljän päivän pyöräilyurakan jälkeen luulisi olevan melkoisen poikki. Useimmat ovatkin, sillä tiukka satojen kilometrien rutistus tuntuu kokemattomien polkijoiden kropassa. Vaikka jalat olisivatkin hyytelöä, on hymy kuitenkin herkässä. Monet ovat ylittäneet itsensä moninkertaisesti ja polkeneet edistääkseen lasten ja nuorten hyväksi tehtävää syöpätyötä – se tuntuu hyvälle ja kuittaa ylimääräisen väsymyksen.
Tänä vuonna Xylemillä oli reissussa mukana 7 omaa pyöräilijää. Lisätukea saatiin Ruotsista asti. Xylemin omalle porukalle ei ajokilometrejä ollut entuudestaan paljoakaan kertynyt, mutta kuntoa ja intoa riitti kaikilla maaliin asti.
Watermark-pyöräilyssä on mukana myös vanhoja konkareita, joille 500 kilometrin pyöräily on ennemminkin kevyttä lisätreeniä. Sauli Pihamaa Lahti Aqualta ja Matti Salmensuu LVI-Masafixistä olivat mukana Watermark-pyöräilyssä jo neljättä kertaa. Maantiepyöräilyn konkareina Pihamaa ja Salmensuu ovat halunneet auttaa reittien tarkistuksissa ajamalla niitä maantiepyörällä etukäteen läpi.
”Teiden kuntoa on vaikea kartoittaa pelkän GoogleMapsin avulla, ja autolla ajamallakaan ei saa aivan samaa tuntumaa kuin pyörällä. Juuri ennen h-hetkeä pyöräilimme Masan kanssa koko reitin läpi, jotta olisimme voineen varautua mahdollisiin yllätyksiin ajoissa”, kertoo Pihamaa.
Monesti reitti hieman muuttuukin testauksen myötä. Esimerkiksi taajamien läpiajoreittejä saatetaan muuttaa, jotta reitti olisi mahdollisimman rauhallinen. Risteyksiä, liikennevaloja, vilkkaita väyliä ja tietyömaita yritetään välttää.
”Ryhmäajo on erilaista kuin yksin ajaminen. Ryhmä pysyy kasassa, kun reitti on selkeä ja polkijat toimivat samalla tavalla ja ajavat samaa vauhtia. Watermarkissa ei ole kysymys kilpailusta, vaan yhdessä tekemisestä”, Pihamaa sanoo, mutta naurahtaen myöntää heti perään, että sooloiluun saattaa lipsahtaa kuin varkain, jos oma pyörä rullaa kevyemmin kuin muiden.
Tänä vuonna Watermark-pyöräilyssä säästyttiin suuremmilta kommelluksilta. Yhdestä pyörästä rikkoutuivat laakerit ensimmäisenä ajopäivänä, jolloin Lahden Polkupyörähuollon sponssaama varapyörä tuli tarpeeseen ja polkeminen saattoi jatkua saman tien. Onneksi huoltoauton kuski löysi myös pikaista apua Lohjan JK Shopista, joka korjasi rikkoutuneen pyörän alta aika yksikön, ja seuraavan päivänä kaikilla oli jälleen omat pyörät alla. Pyörän kumeja vaihdettiin reissun aikana kymmenkunta.
50 hengen majoittaminen vaatii myös omat järjestelynsä, sillä kymmenien pyörien varastointi ei aina onnistu käden käänteessä. Yleensä majoituspaikasta löytyy tyhjä varastotila, ja Hyvinkäällä pyörien säilytykseen riensi avuksi paikallinen logistiikkayrittäjä Kuljetus J & J Ovaskainen, joka halusi tukea tapahtumaa tuomalla parkkipaikalle suuren rekan perävaunuineen.
Pyöräilijöiden apuna oli kolme huoltoautoa, jotka kulkivat jatkuvasti oman ryhmänsä vanavedessä. Ykkösryhmälle auton oli sponsoroinut LVI-Masafix ja kakkosryhmän avuksi kaasutteli Porvoon Mega-auto. Tapahtuman partnerit antoivat omat huoltoautonsa ja kuskinsa kolmosryhmän tueksi. Huoltoautojen apu oli tien päällä korvaamatonta, niin pyörien kuin ihmistenkin huoltotöissä.
”Kyllä tällaiseen hyvän fiiliksen tapahtumaan antaa mielellään auton lainaksi! Joka vuosi on mieletön yhdessä tekemisen meininki ja on mukava nähdä, kuinka uudet pyöräilijät innostuvat lajista”, Salmensuu sanoo.
Vaikka Suomen kesä on lyhyt, se ei välttämättä määritä pyöräilykauden pituutta – ainakaan todellisilla harrastajilla.
”Eihän tämä kausi ikinä lopu tai ala, se on päällä jatkuvasti. Pyörää ja varusteita vaihtelemalla, voi hyvin pyöräillä läpi vuoden. Ja koska tämä on niin luontaista omassa arjessa, en voisi keksiä parempaa tapaa auttaa samalla myös pieniä syöpäpotilaita”, Pihamaa pohtii.
”Kaiken hyvän lisäksi, on myös mukava nähdä muita kollegoita, toimijoita ja kumppaneita. Kun edellinen vuosi päättyy, niin odotan jo innolla seuraavaa”, Salmensuu toteaa hymyillen.
Sylvalle kerätty jo lähes 7000 €
Tähän mennessä Watermark-pyöräilijät, partneriyritykset ja kannustusjoukot ovat keränneet noin 7000 euron potin Sylvalle. Rahat käytetään lasten ja nuorten hyväksi tehtävään syöpätyöhön, kuten neuvontaan ja tukiryhmätoimintaan. Tärkeää työtä voi tukea edelleenkin tekemällä lahjoituksen Sylvalle: www.oma.sylva.fi/participant/watermark-lviala-yhdessa-syopaa-vastaan-2023
Suuri kiitos kaikille mukana olleille!
Kiitämme kaikki Watermark-pyöräilyyn osallistuneita vapaaehtoisia ja innokkaita tekijöitä, tukijoita ja pyöräilijöitä – teidän avullanne saimme jälleen toteutettua onnistuneen Watermark-pyöräilyn!
Järjestelyissä oli mukana Lahden Polkupyörähuolto, JK-shop, Porvoon Mega-auto, LVI-Masafix ja Kuljetus J & J Ovaskainen.
Pyöräilijöiden huollosta ja tavaroista vastasivat: Juha Lehti, Mårten Gillberg, Jussi Venäläinen ja Jukka Matarainen.
Pyöräilijät, joita ei hidastanut edes kuoppaiset tiet ja kaatosateet: Tanja Stade, Esa Kortetjärvi, Jim Laine, Jarmo Piippo, Jukka Eriksson, Sauli Pihamaa, Markku Kuusinen, Jarmo Lahtinen, Kari Miettinen, Toomas Kukk, Ari Neuvonen, Matti Salmensuu, Paula Nikula, Nils Backman, Jussi Masalin, Mikko Lauren, Janne Neuvonen, Mika Lithovius, Risto Ramberg, Kai Honkala, Milla Vesala, Anna-Karin Kyrönviita, Joakim Sjögren, Claes Grönberg, Sami Andersson, Tero Verkkomäki, Antti Kujala, Mikko Mäkelä, Petri Siitari, Jani Mäkelä, Mikko Mäkelä, Juha Silvennoinen, Håkan Dahlberg, Kalle Pakarinen, Heikki Immonen, Timo Marjamaa, Jyrki Jokinen, Janne Kivelä, Jaakko Kurikka, Henri Hietala, Pekka Heinikainen, Panu Kytö, Henri Laurell, Anne Rahikainen ja Aino Kari.
Watermark-pyöräily – hyvällä asialla jo neljättä kertaa!
Ensimmäinen Watermark-pyöräily järjestettiin vuonna 2020. Alusta pitäen kumppaniyritykset ovat halunneet auttaa lapsia ja nuoria heidän elämäntaipaleellaan. Olemme keränneet rahaa mm. lasten ja nuorten mielenterveyteen sekä syöpätyöhön. Tänä vuonna Xylemin rinnalla hyvää tekivät Dahl Suomi Oy, NIBE Energy Systems Oy, Flowplus Oy, Unidrain Finland Oy ja Wavin Finland Oy.