Cart

{{ successMessage }}
{{item.orderingCode}}
Qty: {{ item.quantity }}
{{currencySymbol}}{{item.pricing.totalPrice | intlNumber('sv-SE','USD')}}
Subtotal ({{totalQty}} {{totalQty === 1 ? "item" : "items"}}):
{{currencySymbol}}{{cartSummary.total | intlNumber('sv-SE','USD')}}
TEST SITE
You will not be charged yet.
Fem böcker du måste läsa om vatten

Fem böcker du måste läsa om vatten

Fem nyutgivna böcker, som handlar om allt från konstbevattning i forntida Mesopotamien till den moderna industrin för flaskvatten, undersöker hur vatten har format den värld som vi lever i och hur det kommer att forma vår framtid. Tony Allans Virtual Water (Virtuellt vatten) avslöjar de dolda vattenkostnaderna för att tillverka en enda espresso, medan James Balog presenterar hisnande bilder av smältande glaciärer. 

Av Jane Christie-Smith

1. Bottled and Sold: The Story Behind Our Obsession with Bottled Water (Tappat och sålt: Berättelsen bakom vår besatthet av flaskvatten)
Peter H. Gleick

Hur förvandlades vatten, en gratis naturresurs, till en lyxartikel? I USA kan man hitta flaskvatten överallt; varje sekund köper tusen personer en plastflaska med vatten. Det är fler än 85 miljoner vattenflaskor per dag. Och vissa är beredda att betala 350 kr eller mer för flaskvatten av ”premiumtyp”, som påstås ha behandlats med någon magisk process. Detta trots att vanligt kranvatten finns lätt tillgängligt, är säkert och billigt i hela landet.

Peter Gleick, en världsledande expert på hållbar vattenanvändning som belönats med MacArthur Fellowship-stipendiet, berättar på ett vetenskapligt och intressant sätt om amerikanernas kärlek till flaskvatten. Han utforskar flaskvattnets effekter på miljön och på amerikanernas plånböcker, och hur skicklig marknadsföring har förändrat en hel nations inställning till vatten. 

”Bokens styrka är författarens uppenbara och övertygande argument: Istället för att ta vara på de naturliga processer som har försett oss med dricksvatten i århundraden har vi uppfunnit en komplex verksamhet som gör mer skada än nytta.” Juliet Eilperin, The Washington Post


2. Virtual Water: Tackling the Threat to Our Planet’s Most Precious Resource (Virtuellt vatten: I närkamp om planetens värdefullaste resurs)
Tony Allan

Allt vi köper – från livsmedel till elektronik och energi – har en dold vattenkostnad, det som professor Tony Allan kallar virtuellt vatten. Som exempel innebär odling, produktion, förpackning och distribution av kaffebönor att det går åt 140 liter vatten för att tillverka en enda espresso. För en skiva rostat bröd krävs 40 liter och för en portion bacon 480 liter. I USA och Storbritannien är den genomsnittliga konsumtionen av virtuellt vatten för att förse en köttätande person med livsmedel och vatten 5 000 liter per dag. Det är 15 badkar fyllda till bredden.

Här visar Tony Allan, vinnare av Stockholm Water Prize 2008, på ett lättillgängligt sätt och utan att kompromissa med komplexiteten hur allvarlig vattensituationen är. Allan utvecklar sitt resonemang på nationell och internationell nivå och tittar närmare på svårigheterna med delad hantering av vatten som passerar landsgränser, utmaningarna med att skapa medvetenhet kring virtuellt vatten, påverkan av den växande befolkningen och hur lösningarna kanske kan knytas till jordbrukarna. Det handlar om tunga ämnen, men tack vare Allans skickliga penna blir läsupplevelsen lika rolig som den är informativ. 

”Detta är en liten bok med ett stort innehåll … Tony Allan är klok, otroligt insatt i ämnet, rolig, informativ och övertygande – dessutom har han rätt! Jag rekommenderar att du köper boken!” Margaret Catley-Carlson, rådgivare till FN:s generalsekreterare i vatten- och sanitära frågor


3. Ice: Portraits of Vanishing Glaciers (Is: Ett porträtt av smältande glaciärer)
James Balog

2007 började fotografen James Balog dokumentera de förändringar som vår planets ekosystem genomgår genom att placera ut 27 kameror som med vissa tidsintervall tog bilder på 18 glaciärer runt om i världen. Detta var starten för Extreme Ice Survey – (EIS). Samtliga kameror registrerar förändringar genom att ta en bild varje halvtimme medan det är dagsljus, vilket ger cirka 8 000 bildrutor per år. Resultatet visar den förödande – och snabba – påverkan som klimatförändringar har på planeten. I början av 2012 följde dokumentären Chasing Ice de tekniska, fysiska och känslomässiga utmaningar som EIS-teamet ställdes inför och belöningarna när de kunde förse världens beslutsfattare med visuella bevis på klimatförändringarna. Nu har Balog gått igenom EIS arkiv med över en miljon bilder och valt ut 200 bilder som visar upp isens arkitektur och skönhet i sin fulla prakt. Glaciärernas magnifika och hotade skönhet är hisnande och en allvarsam varning.

 

4. Blue Revolution: Unmaking America’s Water Crisis (Blå revolution: Lösningen på USA:s vattenkris)
Cynthia Barnett

Vad vi behöver är en ny sorts etik – vattenetik – menar den prisbelönta undersökande journalisten Cynthia Barnett. På samma sätt som den gröna revolutionen har ändrat vår attityd gentemot bensinanvändning, återvinning och lokalt odlade livsmedel skulle en blå revolution kunna återupprätta respekten för vattnet.

Barnett fokuserar på vattenanvändningen i USA, där NASA har mätt upp att landets samlade gräsmattor överstiger 16 380 000 hektar – större än hela staten New York – och konsumerar mer vatten än landets sammanlagda fodersädsgrödor. Hon hittar inspiration i internationella vattenlösningar som Singapores ”slutna vattenåtervinningssystem” och tekniker som halverar vattenförbrukningen och som dramatiskt skulle kunna sänka kostnaderna för jordbrukare och företag. Styrkan i Barnetts solida argument är hoppet. Hon fördömer inte gräsmatteägarna utan visar hellre på att en förändring är möjlig – det enda som krävs är att man agerar. 

”Barnett visar hur bra vattenanvändning kan sprida sig med massiva fördelar för både samhälle och natur. Blue Revolution (Blå revolution) ger överkomliga, praktiska och realistiska lösningar på USA:s vattenkris.” Stephen R. Carpenter, rektor för limnologicentret vid University of Wisconsin-Madison och vinnare av Stockholm Water Prize 2011

[Blue Revolution (Blå revolution)] har utsetts till en av de tio bästa böckerna 2011 av The Boston Globe.

 

5. Elixir: A History of Water and Humankind (Elixir: En berättelse om människan och vattnet)
Brian Fagan

Kan lösningen på den moderna vattenkrisen hittas hos våra förfäder? Det tror Brian Fagan, som tar med läsarna femtusen år tillbaka i tiden till forntida Mesopotamien för att visa hur samhället formades av sitt förhållande till sötvatten. Fagan tar sig vidare genom århundradena och till olika platser runt om i världen där han noterar hur civilisationer frodas och blir hållbara då vattenhanteringen sker på ett ansvarsfullt och samhällsfokuserat sätt och hur ödesdiger den sociala och ekologiska förödelsen blir när den missbrukas. Fagans argumentation haltar när det gäller de forntida kinesernas och romarnas fantastiska vattenledningar som åstadkoms med slavarbete och ett strängt styrelseskick, men känslan av historiens vingslag och författarens detaljerade efterforskningar är tillräckliga för att rekommendera boken. 

”En tankeställare … En redogörelse för vattnet och dess roll för framväxande civilisationer … [Fagan] förstår hur våra förfäder kämpade mot ett föränderligt klimat och att det som varit mest betydelsefullt alltid har varit den växlande tillgången på vatten, inte växlande temperaturer. Det är en viktig lärdom för människan idag.” Washington Post

Läs mer: Missa inte vår tidigare artikel om Charles Fishman och hans bok The Big Thirst: The Secret Life and Turbulent Future of Waters (Den stora törsten: Vattnets hemliga liv och turbulenta framtid).

efter Jane Christie-Smith