Om ett land eller en stad ska kunna förändra sättet att använda och hantera sina vattenresurser måste man, som exemplen nedan visar, först förändra människornas inställning till vatten. Både Singapore och Israel har i sina ambitiösa vattenåteranvändningsprojekt fokuserat på att utbilda allmänheten i vattenfrågor. I exemplen från Nederländerna och Stockholm i Sverige har hållbara lösningar utvecklats genom innovativ stadsplanering och nya levnadssätt.
1. Singapore – skapar ”nytt vatten”
För cirka 50 år sedan hade önationen och stadsstaten Singapore endast två källor till vatten: regn och import av vatten från Malaysia. Landets nationella vattenmyndighet, PUB, insåg att man behövde vidta åtgärder för att säkerställa en stabil vattenförsörjning. Singapore investerade i ny teknik och nya reningsverk, renade sina egna vattenresurser och ökade medvetenheten om vattenfrågorna runtom i landet. I dag kan Singapore tillgodose upp till 30 procent av sitt vattenbehov med återvunnet vatten, vilket man kallar NEWater, och upp till 25 procent med avsaltat vatten. Dessutom har vattenanvändningen per person minskat från 165 liter per dygn 2003 till 150 liter i dag.
2. Nederländerna – leder om floderna
Med en yta där två tredjedelar riskerar att översvämmas har Nederländerna under århundraden byggt upp ett omfattande nät av översvämningsbarriärer. Men klimatförändringarna och de stigande havsnivåerna har gjort att man måste göra något mer än att bara bygga högre vallar. Nederländernas projekt ”Ruimte voor de rivier” (Utrymme för floden) går ut på att leda om 30 floder så att situationen blir säkrare om de skulle svämma över. Vid två tillfällen på 1990-talet behövde till exempel 250 000 invånare i staden Nijmegen evakueras på grund av översvämningar. I stället för att försöka hålla undan vattnet innebar stadens nya lösning att barriärerna flyttades inåt landet och att en massiv ny kanal grävdes för floden. Resultatet har blivit ett bredare översvämningsområde och en ny ö och stadspark mitt i staden.
3. Stockholm – värmer bostäder med avfallsvatten
För att begränsa stadsutglesningen kräver plan-och byggreglerna i Stockholm att mark måste återanvändas innan nya områden kan utvecklas. I mitten av 1990-talet beslutade man därför att bebygga ett tidigare industriområde. Det blev ett fantastiskt tillfälle att planera ett hållbar miljöanpassad stadsdel, Hammarby Sjöstad. Målet är att minska vattenförbrukningen med 60 procent per person och att minska allt avfall som produceras med 40 procent. I dag producerar stadsdelens avloppsreningsprocess både biogas till matlagning och energi till hushållsvärme. Allt dagvatten renas genom sandfiber, bassänger och ”gröna tak”, vilket minskar belastningen på avloppsreningsverket och ökar effektiviteten.
4. Israel – hanterar vattensituationen i öknen
60 procent av Israel består av öken. En noggrann vattenhushållning har därför en avgörande betydelse för landets framgångar och det är man också väl medveten om. Minskad nederbörd och en snabbt växande befolkning har orsakat ytterligare problem för landets vattenförsörjning. Israel har av den anledningen byggt upp ett system under flera decennier som bygger på uthållig vattenhushållning, avsaltat havsvatten och bevattning med återvunnet vatten. Israel har också gjort effektiva toaletter obligatoriska och prissätter vatten för att förhindra slöseri. Landets innovativa bevattningsmetod, som kallas mikrobevattning, innebär att små mängder av vatten droppas direkt på växternas rötter i stället för att ösa en massa vatten över fälten.
5. Silicon Valley – vattenåteranvändning i ett innovationscentrum
Vattenhushållningen i Silicon Valley i Kalifornien, USA, har nyligen blivit lika innovativ som de berömda IT-företagen som håller till här. Kalifornien upplever just nu femte året i rad med svår torka. Att hitta bestående lösningar på vattenbristen är därför absolut nödvändigt. En lösning har varit en ny vattenåtervinningsanläggning, Silicon Valley Advanced Water Purification Center, som producerar åtta miljoner gallon (30 miljoner liter) återvunnet vatten per dygn genom att använda mikrofiltration, omvänd osmos och ultraviolett ljus.