Cart

{{ successMessage }}
{{item.orderingCode}}
Qty: {{ item.quantity }}
{{currencySymbol}}{{item.pricing.totalPrice | intlNumber('en-US','USD')}}
Subtotal ({{totalQty}} {{totalQty === 1 ? "item" : "items"}}):
{{currencySymbol}}{{cartSummary.total | intlNumber('en-US','USD')}}
TEST SITE
You will not be charged yet.

VAPAAEHTOISTEN PERSPEKTIIVEJÄ PUERTO RICOSTA

Hurrikaani Maria iski Puerto Ricoon 20. syyskuuta 2017. Saaren kovimmassa myrskyssä 85 vuoteen 250 km/h:n tuulet toivat täydellisen tuhon Karibian saaren 3,4 miljoonalle asukkaalle. Vain muutamassa tunnissa heiltä katosi sähkö, heidän maansa oli tulvan vallassa ja heidän kotinsa ja elinkeinonsa olivat tuhoutuneet. Hurrikaanin jälkeen vapaaehtoistiimit kaikkialta maailmasta tekivät töitä Puerto Ricon yhteisöjen rinnalla ponnistellen yhdessä tukahduttavassa kuumuudessa teiden raivaamiseksi, koulujen uudelleen avaamiseksi, peruspalvelujen palauttamiseksi ja kotien uudelleenrakentamiseksi. Tämä on yhden tiimin tarina.

Kutsuun vastaaminen

Puhtaan juoksevan veden saanti oli yksi kiireellisimmistä haasteista puertoricolaisille Marian jälkimainingeissa. Ilman turvallista juomaveden lähdettä perheet turvautuivat veden ottamiseen teollisuuskemikaalien saastuttamista kaivoista tai viemäriveden ja kuolleiden eläinten likaamista virroista. Vaikka Maria oli siirtynyt eteenpäin, koko saaren yhteisöjen terveyteen kohdistui edelleen vakavia riskejä.

Kriisiin vastatakseen voittoa tavoittelematon Planet Water Foundation alkoi tehdä yhteistyötä maailmanlaajuisen vesiteknologiayhtiö Xylemin kanssa lähettääkseen vapaaehtoistiimin Puerto Ricoon. Heidän missionaan oli rakentaa vesitorneja saaren eniten kärsineille alueille – teknologiaa, joka toisi turvallista, puhdasta vettä pahimmassa puutteessa oleville yhteisöille.

 

Planet Water työskentelee haastavimmissa olosuhteissa kaikkialla maailmassa auttaakseen henkiä pelastavan puhtaan veden toimittamisessa vähäosaisille yhteisöille. Organisaation tavoitteena on tuoda vesiturvallisuus valokeilaan ja synnyttää keskustelua kestävästä vedenhallinnasta yhdistäen vesiteknologian asentamisen koulutuksen kanssa pitkäaikaisen muutoksen aikaansaamiseksi yhteisöissä, joissa vedestä on pulaa.

Vuonna 2018 Planet Water saa valmiiksi tuhannennen projektinsa. Tämän välitavoitteen saavuttaminen merkitsee, että miljoona ihmistä on hyötynyt organisaation työstä. Nämä ponnistelut ovat vahvasti riippuvaisia yksityisen sektorin organisaatioiden rahoituksesta. Yksi esimerkki näistä on Xylem, joka on toiminut Planet Waterin kumppanina jo pitkään. Puerto Ricon tehtävän ja muiden vastaavien aloitteiden kautta Xylem ja Planet Water ovat vaikuttaneet myönteisesti lähes 300 000 ihmisen elämään tuoden heille puhdasta vettä sukupolven ajaksi AquaTowers-vesitornien avulla.

Kuten aina, paljon työtä on vielä tekemättä vedenpuutteesta kärsivien yhteisöjen tukemiseksi. Jokainen lahjoitus – suuri tai pieni – voi auttaa ihmishenkien pelastamisessa. Kaikki, jotka haluavat, voivat tehdä lahjoituksen tässä.

Kohti tuntematonta

Lento tuntemattomaan

Puerto Ricoon saapuessaan tiimin kuusi jäsentä, jotka olivat pikaisesti koonneet työkalunsa tehtävään osallistuakseen, eivät juuri tienneet, mikä heitä odotti. Osa oli toiminut aiemminkin vapaaehtoisena katastrofialueilla. Useimmat eivät, ja hävityksen määrä järkytti heitä kaikkia välittömästi.

Tuhannet rakennukset, joiden joukossa oli koteja, sairaaloita ja kouluja, olivat täysin tuhoutuneet. Sortuneita siltoja. Valtavia maanviljelyalueita täysin veden vallassa. Lisäksi hälyttävä veden-, ruoan-, kaasun- ja sähkönpuute.

Xylemin myynti-insinööri Nate Warren muistelee: "Paikallinen asukas selitti meille, että hänen generaattorinsa käyttäminen kotona vain kaksi tuntia päivässä maksaisi 450 dollaria kuukaudessa. Minulle se oli tyrmistyttävää. Se, että näiden ihmisten, joiden elinkeinot olivat täysin hävinneet ja sadot tuhoutuneet, oli nyt löydettävä jostakin ylimääräiset 450 dollaria vain sitä varten, että heillä olisi kotonaan sähköä kaksi tuntia päivässä, oli käsittämätöntä."

Sitkeys vastoinkäymisissä

Olosuhteista huolimatta Nate ja tiimi vaikuttuivat uhriksi joutuneiden yhteisöjen sinnikkyydestä välittömästi Puerto Ricoon saavuttuaan. Vaikka vastassa olivat arviolta 100 miljardin dollarin tuhot, heidän päättäväisyytensä jälleenrakentaa ei koskaan huojunut.

"Yksi asia, joka todella teki vaikutuksen minuun, olivat koulut, joissa kävimme. Vaikka juoksevaa juomavettä tai sähköä ei ollut, opettajat tekivät erittäin kovasti töitä pitääkseen elämän normaalina ja hauskaa lasten kanssa. Kaikki lapset, joilla vielä oli uniformunsa, olivat pukeneet ne päälleen. Kaikki tekivät voitavansa pitääkseen arkea yllä, vaikka tilanne oli kaukana siitä."

"Oli todellakin hämmästyttävää, miten ihmiset toimivat yhdessä."

Tiimi huomasi myös, kuinka yhteisöt alkoivat auttaa toisiaan apua odottaessaan. Puille paljaille jääneet ihmiset löysivät aikaa auttaa muita pulaan joutuneita.

Johtava sovellusinsinööri Hunter Powell kuvailee, kuinka sydäntä särkevää oli nähdä eräässä vuoristoyhteisössä, jossa sadat ihmiset olivat loukussa kodeissaan, kuinka ryhmä paikallisia nuoria alkoi valmistaa ilmaisia lounaita jopa 400 ihmiselle päivittäin käyttäen vain retkeilyvälineitä.

"He valmistivat muille riisiä, papuja ja lihaa – mitä ikinä he löysivätkään. Oli todellakin hämmästyttävää, miten ihmiset toimivat yhdessä."

"Kun tarkastellaan autettavia yhteisöjä, mietitään, miten hanke tuleeauttamaan ihmisiä tulevaisuudessa. Pohjan on oltava kestävä."

- Nick Hill, toimeenpaneva puheenjohtaja, Planet Water Foundation

 

"Meillä on tähän asti ollut kaikenlaista vettä puhdasta vettä lukuun ottamatta."

- Benjamin Marrero, Barrio San Lorenzo, Morovis

Tornit pystyyn

Tornit pystyyn

Hurrikaanin jälkeen osalla asukkaista oli käytettävissään lahjoitettua pullovettä, mutta juoksevaa vettä he todellisuudessa tarvitsivat. Jotkut heistä olivat niin epätoivoisia, että he joivat saastuneista lähteistä.

Vapaaehtoistiimin tehtävänä oli rakentaa kaksitoista vesitornia, joista jokainen tuotti päivittäin 10 000 litraa puhdasta juomavettä jopa 1 000 ihmisen tarpeisiin.

Uskomaton ja hiljentävä kokemus

"Yhteisöllisuuden kokemus oli uskomatonta", sanoo käsittelypäällikkö Mainor Vega. "Usein pidettiin suuria juhlia, joissa pappi siunasi tornin ja lapset veisasivat "aguaa". Pystyimme todella tuntemaan, mitä puhdas vesi heille merkitsi."

Yksi viimeisistä paikoista, joissa tiimi työskenteli, oli saaren syrjäinen kolkka, jossa ihmiset odottivat epätoivoisena avun saapumista.

"Satakunta ihmistä odotti jonossa tyhjin vesipulloin ja vain katsoi meitä rakentamassa", kertoo Nate. "Emme ole koskaan aiemmin rakentaneet tornia niin nopeasti. Ja vaikka nämä ihmiset olivat todellakin hädässä, he antoivat meille enemmän ruokaa kuin kukaan meistä pystyi syömään."

"Pidämme kaikki vettä itsestäänselvyytenä. Yhdysvalloissa me elämme etuoikeutettua elämää. Sitten kun menee paikkaan, jossa ihmisillä on paljon vähemmän kuin meillä, ja sekin viedään heiltä, vetää nöyräksi nähdä heidät niin kiitollisena ja innostuneena siitä, että heille taataan tällaisen ihmisen perustarpeen täyttyminen.”

"Tuhon ja hävityksen näkeminen omin silmin oli minulle muistutus siitä, mitä kaikkea meillä on."

Yksi viimeisistä paikoista, joissa tiimi työskenteli, oli saaren syrjäinen kolkka, jossa ihmiset odottivat epätoivoisena avun saapumista.

"Siellä oli jopa 15 000 ihmisen yhteisöjä ilman sähköä. Ja heille oli kerrottu, että he saavat sähköä aikaisintaan ensi vuonna. Tämän vuoksi he yksinkertaisesti hylkäsivät kotinsa, autonsa ja koiransa ja nousivat lentokoneisiin matkustaakseen Miamin sukulaisten luokse. He yksinkertaisesti lähtivät Puerto Ricosta. Tuhon ja hävityksen näkeminen omin silmin oli minulle muistutus siitä, mitä kaikkea meillä on."

"Olemme katselleet joen virtaavan ohi, ja nyt olette antaneet meille luontoäidin lahjan aivan ilmaiseksi sekä tehneet siitä kestävän. Te olette enkeleitä."

- Ixa, 12. luokan opiskelija

 

"Vapaaehtoiset todella tekivät meihin vaikutuksen sitoutumisellaan ja ponnisteluillaan. Olisi ollut vaikea pärjätä ilman heitä."

- Nick Hill, toimeenpaneva puheenjohtaja, Planet Water Foundation

Kohti tulevaisuutta

Kohti tulevaisuutta

Kaksi kuukautta myöhemmin yhteisöt, joihin oli asennettu vesitorneja ovat saaneet riippumattomuutensa osittain takaisin. Puhtaan ja turvallisen vedensaannin ansiosta heidän ei enää tarvitse käyttää pullotettua vettä.

Vaikka saari on vasta toipumistaipaleensa alussa, osa puertoricolaisista löytää lohtua siitä, miten tämä katastrofi on tuonut yhteisöjä yhteen.

"Joissain maailman kolkissa vallankumoukset alkavat aseista. Täällä toivotaan, että vallankumous on alkanut hurrikaanista."

Asukkaat ovat puhuneet siitä, kuinka hurrikaani saattaa johtaa myönteisiin tuloksiin pitkällä aikavälillä, koska se on nostanut etualalle aiempia haasteita ja yhdistänyt yhteisöjä.

"Täällä oli ongelmia ennen hurrikaania", selittää Richard Barg, markkinakehityspäällikkö Kanadasta. "Suuri osa vedestä ei ollut hyvää. Katastrofi on tuonut huomiota joillekin näistä ongelmista, ja ihmiset yrittävät nyt tehdä paikasta paremman. Eräs täkäläinen sanoi minulle, että vallankumoukset alkavat joissakin maailman kolkissa aseista ja että täällä toivotaan, että vallankumous on alkanut hurrikaanista."

"Yhteisöjen toivottomuuden tunne väistyi sitä koskevan päättäväisyyden tieltä, että asiat otetaan omiin käsiin."

- Nick Hill, toimeenpaneva puheenjohtaja, Planet Water Foundation

Toteutetut hankkeet

Tietoa vapaaehtoisistamme

"Tuhon ja hävityksen näkeminen omin silmin oli minulle muistutus siitä, mitä kaikkea meillä on."

Mainor Vega on Floridan Palm Beach Countyssa toimivan Xylemin käsittelyliiketoiminnan myyntipäällikkö. Hän oli käynyt Puerto Ricossa aiemmin ja halusi välttämättä tarjota tukeaan pelastustoimissa.

"Koko Puerto Rico oli palasina. Matkalle mukaan lähteminen vain vaikutti olevan oikein."

Hunter Powell on johtava sovellusinsinööri Xylemillä. Kun puertoricolaislapset lauloivat "agua!", Powell sai muistutuksen siitä, millainen vaikutus hänen tiiminsä tuomalla puhtaalla vedellä oli.

"Puertoricolaiset ovat sinnikkäitä. He selviävät kyllä."

Nate Warren on Los Angelesissa toimiva Xylemin markkinapäällikkö ja myynti-insinööri. Häneen teki matkan ensimmäisenä päivänä suurimman vaikutuksen se, miten yhteisöt toimivat yhdessä. Hän tiesi, että hänen oli autettava

"Minulle oli luonnollista auttaa hädässä olevia."

Richard Barg on Torontossa toimiva Xylemin markkinakehityspäällikkö. Paikallisten ihmisten halu ja päättäväisyys jälleenrakentaa kosketti häntä.

"He kutsuivat meitä enkeleiksi, koska toimme heille ensimmäistä kerta puhdasta, turvallista vettä."

Tim Main on Vancouverissa toimiva Xylemin markkinointipäällikkö. Hänen kokemuksensa Puerto Ricossa oli mullistava. Hän toivoo, että Maria saa maan rakentamaan parempaa infrastruktuuria tulevaisuutta varten.

"Yhteisöjen kiitollisuus tuntui todella upealta."

Blake Buster on Xylemin Dallasin haaran teollisuusmekaanikko. Hän ymmärsi voivansa lievittää saastuneen veden uhkaamien asukkaiden taakkaa osallistumalla pelastustoimiin.